Történetünk

A Regnum Marianum Sportegyesület honlapja

A Regnum Marianum Sport Egyesület 1989. tavaszán alakult meg, elsők között élve a rendszerváltozás közeledtével megnyíló szabad – azaz pártállami felügyeleti nélküli  – egyesület alakítás lehetőségével.

Alapítói és tagjai a Regnum Marianum közösségből kerültek ki, amely közösség a megelőző századforduló óta foglalkozott ifjúságneveléssel. E tevékenységében a kezdetektől fogva jelentős szerepet játszott a mozgás és a sport megszerettetése és művelése. Nagy hagyományokkal rendelkezett különösen is a természetjárás  valamint a méta, mely utóbbi sajátosan is a regnumiak kedvenc játéka volt.

A sportegyesület alakításának időszakában is több ilyen alkalmi kezdeményezés vagy rendszeresnek mondható eseménysor zajlott a közösségen belül, mindezek azonnal komoly hátteret kaptak egy hivatalosan bejegyzett és gazdálkodást is folytató egyesület keretében. Így a már akkor is futó 3próba verseny (úszás, téli túra, mezei futás) és több labdajátéksport esetenkénti bajnokságai a sportegyesület égisze alatt folytatódtak és váltak egyre népszerűbbé.

Megalakult a férfi kosárlabda csapat és a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Bajnokságban ért el szép eredményeket – egy ideig Bánki Ferenc tanár úr edzői irányítás mellett, aki az 1948-ban a legmagasabb osztályba is feljutott, de ott már politikai okok miatt nem szerepeltethető regnumi csapatnak is tagja volt, később pedig a Testnevelési Főiskola kosárlabda tanszékének vezetője. Utána létrejött a női csapat is, amely ugyanebben a bajnoki körben volt sikeres és rövidesen a kispályás labdarúgók is egyesületi színekben vettek részt a budapesti bajnokságban. Ugyanakkor rendszeressé váltak az egynapos belső bajnokságok, különösen a kosárlabda volt népszerű.

További sportágakban akadtak vállalkozó szellemű szervezők, így  röplabda majd asztalitenisz és országúti kerékpárversenyek (Re-Tour) színesítették az éves sportnaptárat, valamint különleges terepversenyek eseményei. A természetjáró szakosztály  – mely egyúttal a Magyar Természetjáró Szövetség tagságát is kínálta – ebben az időben mintegy 500 fővel működött az akkori székhelyhez területileg kapcsoló IX. kerületi  természetjárók bázisát gyarapítva. Eszközvásárlással és egyéb beszerzésekkel az egyesület egyre inkább a nyári táborok támogatásában is szerepet tudott vállalni, így túrakenukat is építettünk, melyek mintegy két évtizedig szolgálták a vizitáborozók túráit.

Kiemelt rendezvényként került sorra a 1996-ban az Árpád futás, melyet a Hősök terei Árpád szobortól a ráckevei hasonló szoborig váltófutásként bonyolítottunk le a honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére az országos rendezvénysorozatba belépve. Legnagyobb szabású ilyen rendezvényünk 2000-ben az államalapítás 1000. évfordulója tiszteletére rendezett 100 órás váltófutás volt a Margitszigeten, mely a kísérőrendezvényekkel együtt mintegy 1000 főt mozgatott meg.

Később a teljesítménytúrák szervezése és lebonyolítása vált hangsúlyossá tevékenységünkben: előbb a Budai Hegység Távoli Csúcsai elnevezésű extrém éjszakai túra vált nagyon kedveltté a teljesítménytúrázók körében, a legutóbbi időben pedig a Galyavár elnevezésű több napos és több távon zajló teljesítménytúra – az elmúlt években mindkettő rendkívül magas résztvevői létszámmal működik. Az utóbbi időben a labdajáték sportok közül különösen a röplabda vonz sokakat, így évi kétszer röplabda bajnokságunk és Velencei-tavi strandröplabda bajnokságunk teljes létszámmal zajlik.

Célunk továbbra is az, hogy a játékos mozgáson, sportoláson keresztül a gyermek- és ifjúsági korosztály testi, lelki és szellemi fejlődését a sporton –  mint egyedülálló lehetőségen –  keresztül segítsük mégpedig közösségi élményt adó eseményeken és foglalkozásokon keresztül, melyeknek feltételeit igyekszünk biztosítani tagjaink és az érdeklődők számára.